STEAM u II. OŠ Varaždin: opremit će se četiri učionice, uključujući i zvjezdarnicu

18 Oct by Administrator

STEAM u II. OŠ Varaždin: opremit će se četiri učionice, uključujući i zvjezdarnicu

U II. osnovnoj školi Varaždin danas je, 13. srpnja, predstavljen projekt „Full STEAM ahead!“ vrijedan 3,3 milijuna kuna, čiji su partneri Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu i NT-Gruppen AS Kraljevina Norveška.

Putem projekta škola će proći digitalnu transformaciju putem STEAM koncepta koji u STEM edukaciju (eng. science, technology, engineering i mathematics) dodaje A (eng. art – umjetnost) opremanjem četiri učionice, uključujući zvjezdarnicu, obuhvatom edukacije učitelja te razvojem kurikuluma i aktivnosti za učenike.

– 3,3 milijuna kuna i to bespovratnih sredstava stvarno nije malo iznos. Zahvaljujem FOI-ju, II. osnovnoj školi i našim norveškim partnerima koji su ovaj projekt zajednički osmislili, a koji će popraviti ne samo IT, već i cijelu STEM strukturu II. osnovne škole. Tu će biti učionice za robotiku, multifunkcionalne dvorane, nova zvjezdarnica s novim teleskopom, djeca će dobiti od malih nogu priliku opredijelit se i naučiti STEM vještine – istaknuo je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Boslij.

Izv. prof. dr. sc. Markus Schatten, voditelj projekta od strane FOI-ja, kazao je da je riječ o velikom koraku za II. OŠ Varaždin.

Napravit ćemo zvjezdarnicu, multifunkcionalni prostor, četiri nova kurikuluma koja će se razviti za razvoj računalnih igara, robotiku, astronomiju i 3-D ispis. Izradit će se i sustav za praćenje meteorita koji će biti uz zvjezdarnicu, a izradit ćemo i kognitivne agente poput „Barice“ na našem fakultetu koji će razgovarati s učenicima s poteškoćama. Tako da, vjerujem da će ovaj projekt biti izuzetno zanimljiv učenicima – kazao je Markus Schatten.

Dalje navodi da će FOI dati mentore za sve učitelje koji će kreirati nove kurikulume, organizirati zimske škole i raditi na radionicama, dok će norveški partneri pomoći u djelu gdje je zvjezdarnica.

A da je ovo velik projekt za školu, potvrdila je i ravnateljica II. OŠ Varaždin Dijana Posavec.

– Presretni smo što su naši partneri prepoznali nas i našu potrebu za osuvremenjivanjem. Naša je škola prilično dobro opremljena, ali je oprema zastarjela. Živimo u svijetu izuzetno brzih promjena, kako promjena načina života, tako i promjena u brzini razvoja tehnologija. Trenutno financijski nismo u stanju pratiti ovaj razvoj, tako da nam je ovaj projekt došao kao naručen i hvala partnerima koji nam ovo omogućavaju. Objeručke smo ga prihvatili, svjesni da djeci moramo ponuditi ono što vole. Škola smo koja silno mnogo radi na toleranciji, međuljudskim odnosima, građanskom odgoju, ali ovaj STEM dio, odnosno STEAM dio koji smo prijavili, traže da krenemo punom parom naprijed jer ovako nas djeca gaze, traže više, a mi im trenutno to ne možemo dati – izjavila je ravnateljica Posavec.

U sljedećoj školskoj godini II. OŠ Varaždin upisat će 701 učenika, a projektom je obuhvaćeno 200-ak učenika. No, rezultati projekta preslikat će se na apsolutno sve učenike i učitelje u školi, obuhvaćeni su i učenici s posebnim potrebama, učenici sa nadarenim mogućnostima, i učenici koji imaju poteškoće s učenjem.

 

Izvor: regionalni.com