Kognitivni agent pomaže kod učenja matematike

19 Jun by anita.tomsic

Kognitivni agent pomaže kod učenja matematike

15. lipnja 2023. održana je treća radionica s igrificiranim kognitivnim agentom. Radionica je održana za učenike sedmog razreda II. osnovne škole Varaždin. Sedmaši su sa svojim nastavnikom matematike Goranom Kreminskim dizajnirali kognitivnog agenta Ivu kojem su članovi Laboratorija za umjetnu inteligenciju partnerske institucije FOI-a “udahnuli život” implementiravši ga i prilagodivši za upotrebu.

Radionicu su vodili nastavnica informatike Marinela Schatten, mag. inf., vanjska suradnica i Tomislav Peharda, mag. inf., predstavnik Partnera 1 (Laboratorij za umjetnu inteligenciju Fakulteta organizacije i informatike).

Igrificirani kognitivni agenti za razgovor su sustavi umjetne inteligencije koji sadrže govorno sučelje (moguće je njima izravno razgovarati, tj. reagiraju na ljudski govor), grafičko sučelje (sadrže avatara koji reagira na govor) te su inteligentni (u stanju su automatizirati različite radnje koje bi inače trebao provoditi čovjek). Mnoge znanstvene studije pokazuju da primjena kognitivnih agenata za razgovor u edukaciji daje vrlo dobre rezultate u postizanju ishoda učenja.

Kognitivni agent Iva priča o trokutima u ravnini. Objavljen je kao softver u otvorenom kodu i dostupan svima koji ga žele isprobati na sljedećoj poveznici: https://dragon.foi.hr/iva

Fotografije s radionice su u nastavku: