Sustav SANDBOX u II. OŠ Varaždin

14 Jul by anita.tomsic

Sustav SANDBOX u II. OŠ Varaždin

26. i 27. lipnja 2023. u II. osnovnoj školi Varaždin održana je instalacija i edukacija sustava SANDBOX. Instalaciju i lokalizaciju sustava obavili su stručnjaci Nemanja Vojvodić i Aleksandar Gajić iz partnerske organizacije NT Gruppen AS, a edukaciju za rad sa sustavom održao je Branimir Simić, voditelj Partnera 2.

NT Gruppen razvio je igrificirani sustav proširene stvarnosti SANDBOX koji omogućuje učenje kroz igru u pješčaniku – https://www.ntgruppen.no/eduaktiv/sandbox. Tehnologija proširene stvarnosti – sustav SANDBOX omogućuje proučavanje velikog broja prirodnih pojava, geografskih reljefa ili pak povijesnih događaja.
Obzirom da je način interakcije taktilne i vizualne naravi veća je vjerojatnost pozitivne reakcije učenika sa spomenutim poteškoćama.

Kako sustav SANDBOX funkcionira može se vidjeti na poveznici: https://www.youtube.com/shorts/F1B77A4nFq4

NT Gruppen AS bavi se razvojem web platformi, aplikacija i alata koji se koriste u olakšavanju prirodoslovnog obrazovanja u školama. Također radi na razvoju novih pedagoških rješenja putem AR-a (proširene stvarnosti). Novu tehnologiju i obrazovanje povezuje na uzbudljiv način interakcijom i igrom. Surađuje s nekim od vodećih europskih istraživača na edukacijskim projektima gdje se važni elementi dječjeg mentalnog razvoja i funkcionalnog znanja (sposobnost razmišljanja o posljedicama i zaključcima) stimuliraju metodama koje koordiniraju motoričke pokrete i sprečavaju poremećaje koncentracije i pažnje. Razvili su nekoliko mobilnih aplikacija kao što su Norgano, Allergenfri, Stamp & Save i Nomon. NT Gruppen AS uključit će se u projekt kroz prilagodbu i lokalizaciju svojih sustava Nomon (sustav za praćenje meteora) i Sandbox za II. osnovnu školi, mentoriranje učitelja za korištenje sustava kao i održavanje edukacijskih radionica za nastavnike u području igrifikacije i e-učenja.

Sustav SANDBOX i razvijeni igrificirani kognitivni agenti testirat će se u aktivnosti razvoj radionica, a ako se pokažu uspješnima, ugraditi u uobičajeni nastavni plan i program škole.