Zimska škola “Dizajn računalnih igara”

23 Feb by anita.tomsic

Zimska škola “Dizajn računalnih igara”

20. i 21. veljače 2024. u II. osnovnoj školi Varaždin održana je zimska škola “Dizajn računalnih igara”. Školu su održale nastavnice Helena Lacko i Marinela Schatten i na njoj je sudjelovalo 24 učenika koji su imali priliku zaroniti u svijet kreiranja računalnih igara. Tijekom ove radionice učenici su izrađivali edukacijske igre korištenjem različitih digitalnih tehnologija kao što je programski jezik Scratch, digitalni alat Wordwall kao i razne alate za crtanje i uređivanje slika.

U prvom dijelu zimske škole učenici su radili u programskom jeziku Scratch. Morali su osmisliti svoje likove, nacrtati ih te ih prenesti u digitalni svijet. Tema izrađenih igara bile su zaštita okoliša, razvrstavanje otpada kao i izrada edukativnih kvizova. Igre koje su izrađene u programskom jeziku Scratch temelje se na originalnim podacima iz letka poduzeća Čistoće kako se razvrstava otpad u Varaždinskoj županiji. Samim time igre su edukativni resurs za širu skupinu učenika i sigurno će pomoći i ostalim učenicima da kroz igru postanu vještiji u ispravnom razvrstavanju otpada.

U drugom dijelu zimske škole učenici su koristili digitalni alat Wordwall te su izradili niz edukativnih igara koje se odnose na provjeravanje znanja za učenike osnovne škole svih dobnih skupina. Materijali za izradu većine igara dobiveni su od učitelja različitih predmeta, dok su neke igre učenici osmislili i razvili samostalno, uključujući i igre dizajnirane za zabavu mlađih učenika.

Sve kreirane igre postavljene su na web stranicu zimska škola “Računalne igre” na web adresi https://sites.google.com/view/zimskaskola-racunalneigre, omogućavajući tako pristup drugim učenicima preko njihovih učitelja, nudeći jedinstvenu priliku za ponavljanje i usvajanje gradiva kroz igru. Na stranici je predstavljeno 18 edukativnih igara izrađenih u programskom alatu Wordwall te niz igrica izrađenih u programskom jeziku Scratch.

Kao dodatni korak evaluacije, za svaku igru omogućeno je ispunjavanje kratke ankete, čime su učenici mogli pružiti povratne informacije o igrama koje su kreirali. Ova interakcija je poboljšala kvalitetu edukativnih igara i potaknula učenike na refleksiju o vlastitom radu.

Radionica je bila iznimno zanimljiva i izazovna, ispunjavajući učenike osjećajem zadovoljstva i ponosa na postignuća. Sudjelovanjem u ovom projektu, učenici su proširili svoje vještine u korištenju digitalnih alata i programiranju, stekli su dublje razumijevanje važnosti zaštite okoliša te aktivno doprinesli svojoj zajednici kroz obrazovanje i inovacije. Ova iskustva su im pružila tehničko znanje i vrijedne lekcije o timskom radu, kreativnosti i odgovornosti prema okolišu.

Fotografije sa zimske škole “Dizajn računalnih igara” nalaze se u nastavku: