Zimska škola “Robotika”

26 Feb by anita.tomsic

Zimska škola “Robotika”

21. i 22. veljače 2024. u II. OŠ Varaždin održana je zimska škola “Robotika” pod vodstvom nastavnice informatike Ljiljane Inkret Martinčević. Polaznici radionice bili su učenici od petog do osmog razreda.

Prvi dio zimske škole iz robotike sastojao se od izrade Lego Mindstorms robota. Polaznici radionice dobili su upute u shemama te su izradili različite vrste robota: Blast, Charlie, Gelo, MVP, Tricky. Svaki robot nadogradili su po svojoj želji različitim komponentama. Zatim su učenici krenuli s kodiranjem. Aplikaciju Lego Mindstorms Robot inventor najprije su skinuli na računala, a zatim je instalirali.

Učenici su kodirali od jednostavnijih programa prema složenijim. Roboti su se u početku kretali samo naprijed – natrag i zakretali pod određenim kutom, a kasnije su nadograđeni na složenije programe tj. zadatke. Učenici su programe prenijeli na svoje robote, a oni su izvršavali njihove kodove odnosno različite zadatke koje su im zadali.

Robotika kao tehnički izazovna i maštovita disciplina vrlo je zanimljiva tema te su učenici II. osnovne Varaždin uživali u ovoj zimskoj školi.

Fotografije sa zimske škole “Robotika” su u nastavku: