Završna konferencija projekta “Full STEAM Ahead!”

2 May by anita.tomsic

Završna konferencija projekta “Full STEAM Ahead!”

U ponedjeljak 29. travnja održana je završna konferencija projekta Full STEAM Ahead! – „Znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika u II. osnovnoj školi Varaždin“. Na konferenciji su sudjelovali zaposlenici škole (učitelji i drugi djelatnici), predstavnici Grada Varaždina, mediji, projektni partneri i ostali koji su bili uključeni u projekt.

Završnu konferenciju je vodila ravnateljica i voditeljica projekta Sanja Posavec koja je prezentirala rezultate projekta i zahvalila se svima koji su pomogli u njegovoj provedbi, posebno partnerima i Gradu Varaždinu kao osnivaču škole. Istaknula je da je projekt uspješno završen donoseći transformaciju kroz STEAM koncept (science, technology, engineering, art, mathematics).

Naš prvi ključni partner, Fakultet organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu, doveo je svoje bogato iskustvo i stručnost u području informacijskih tehnologija, obrazovanja i istraživanja. Njihov tim stručnjaka pridonio je razvoju inovativnih kurikuluma i izradu kognitivnih agenata. Drugi partner, NT Gruppen AS iz Kraljevine Norveške, poznat po razvoju web platformi i pedagoških alata, obogatio je projekt svojim radom na proširenoj stvarnosti i igrifikaciji. NT Gruppen AS prilagodio je i lokalizirao sustave NOMON i SANDBOX za II. osnovnu školu Varaždin.

U sklopu projekta, koji je trajao gotovo dvije godine, suvremeno su opremljene dvije učionice za informatiku, opremljena je učionica za aditivnu proizvodnju i 3D ispis (uključuje moderni 3D pisač i CNC stroj), a učionica za robotiku je opremljena suvremenim robotskim setovima. Također je opremljena učionica za astronomiju u kojoj je postavljen novi teleskop i NOMON sustav za praćenje meteora.

Dvadesetak učitelja škole prošlo je STEAM edukaciju kroz šest specijaliziranih radionica, a četiri učitelja prošla su mentoriranje vezano uz navedene tehnologije. Odrađeno je devet radionica s kognitivnim agentima koji predstavljaju umjetnu inteligenciju koja je u mogućnosti razgovarati prirodnim jezikom. Učenici su uz pomoć predmetnih učitelja dizajnirali izgled agenata te sastavili pitanja, a animacija je odrađena u laboratoriju za umjetnu inteligenciju FOI-a.

Realizirano je šest zimskih škola za učenike: dizajn računalnih igara, robotika, sigurnost i zaštita podataka, računalna animacija, astronomija te 3D modeliranje i ispis. Postavljena je  tehnologija proširene stvarnosti uz sustav SANDBOX – pješčanik koji omogućuje poučavanje velikog broja prirodnih pojava, promjena reljefa, povijesnih događaja i sl. Na samom kraju projekta održana su informativna događanja i izložbe učeničkih radova: izložba igara učenika, sklopljeni i programirani roboti, izrađeni 3D proizvodi, događanje „igrajmo se u pijesku“ i dani zvjezdarnice.

U novom, modernom multifunkcionalnom prostoru koji je uređen u dijelu atomskog skloništa II. osnovne škole Varaždin osim održavanja nastave i izvannastavnih aktivnosti mogu se organizirati i različite druge aktivnosti poput radionica, ljetnih i zimskih škola, školskih, županijskih, državnih i međunarodnih STEM natjecanja. Također razni javni događaji poput izložbi, dani otvorenih vrata, press konferencije, interaktivna predavanja, okrugli stolovi, kao i razne kreativne aktivnosti vezane uz STEAM edukacije za učenike i nastavnike.