Kognitivni agent pomaže kod učenja kemije

19 Jan by anita.tomsic

Kognitivni agent pomaže kod učenja kemije

17. siječnja 2024. održana je osma radionica s igrificiranim kognitivnim agentom. Radionica je održana za učenike 7. a razreda II. osnovne škole Varaždin. Sedmaši su sa svojom nastavnicom kemije Ksenijom Pintarić dizajnirali kognitivnog agenta James Peru 008 kojeg su članovi Laboratorija za umjetnu inteligenciju partnerske institucije FOI-a implementirali i prilagodili za upotrebu.

Radionicu su vodili nastavnica informatike Marinela Schatten, mag. inf., vanjska suradnica, izv. prof. dr. sc. Markus Schatten i dr. sc. Bogdan Okreša Đurić, predstavnici Partnera 1 (Laboratorij za umjetnu inteligenciju Fakulteta organizacije i informatike).

Igrificirani kognitivni agenti za razgovor su sustavi umjetne inteligencije koji sadrže govorno sučelje (moguće je njima izravno razgovarati, tj. reagiraju na ljudski govor), grafičko sučelje (sadrže avatara koji reagira na govor) te su inteligentni (u stanju su automatizirati različite radnje koje bi inače trebao provoditi čovjek). Mnoge znanstvene studije pokazuju da primjena kognitivnih agenata za razgovor u edukaciji daje vrlo dobre rezultate u postizanju ishoda učenja.

Kognitivni agent James Pero 008 priča o fizikalnim svojstvima tvari. Objavljen je kao softver u otvorenom kodu i dostupan svima koji ga žele isprobati na sljedećoj poveznici: https://dragon.foi.hr/jamespero008/

Fotografije s radionice su u nastavku: