Zimska škola “Računalna animacija”

27 Feb by anita.tomsic

Zimska škola “Računalna animacija”

U II. osnovnoj školi, 22. i 23. veljače 2024., provedena je zimska škola “Računalna animacija” za učenike četvrtih razreda koju su vodile učiteljice Helena Lacko i Marinela Schatten. Učenici su uvedeni u svijet računalne animacije gdje su na kreativan način stvarali svoje likove, dizajnirali ih, a zatim korištenjem računalne tehnologije pretvorili u digitalne likove koji su animiranjem oživjeli.

Tijekom ove zimske škole spojena je likovna kultura, umjetnost i razni digitalni alati. Učenici su kreirali i napravili prezentacije, video uratke i animacije svojih nacrtanih likova.

Prvi dio zimske škole uključivao je izradu videa korištenjem poznatog alata MS PowerPoint i dodatka za PowerPoint Pixton Characters. Da bi izradili video korištene su napredne postavke i naredbe unutar alata PowerPoint i dodavanje animacija koje zahtjeva određena znanja i vještine korištenja alata. Tema izrade videa bila je osvještavanje učenika o zaštiti prirode i mogućim posljedicama za prirodu kao i poruka koju šaljemo publici. Likove za gif animaciju učenici su prvo nacrtali na papiru, a zatim ih oživjeli korištenjem digitalnih alata Unscreen i MetaDemoLabs. Animacije i video materijali dostupni su na web stranici https://sites.google.com/view/zimskaskola-racunalnaanimacija

Radionica računalna animacija je za učenike bila posebno izazovna što se tiče korištenih računalnih tehnologija i znanja koje su stekli tijekom radionice. Izrađene video i gif animacije kod učenika su stvorile posebno zadovoljstvo, pogotovo što su upravo njihovi likovi postali dio digitalnog svijeta i dio izrađenih uradaka. Radionica je bila izrazito kreativna, edukativna i zanimljiva.

Fotografije sa zimske škole “Računalna animacija” nalaze se u nastavku: